Chemie v praxi

Třídenní program chemického putování jsme začali „sladce“, exkurzí do čokoládovny Chapeau ve Vizovicích. Krátká přednáška o výrobě čokolády byla doplněna ochutnávkou mléčné, hořké, bílé i nejnovější růžové čokolády, ze které ve výrobě tvoří pralinky i čokoládové figurky. Druhou firmou, která má světový věhlas, byla zlínská Tescoma. Zde jsme viděli laboratoř chemickou, fyzikální a také experimentální kuchyni, ve které se vlastnosti vyráběných výrobků testují během vaření, pečení a dalších běžných denních činností.

Druhý den jsme vyjeli do Trenčína, kde nás paní průvodkyně provedla historickým jádrem města. Pak jsme si vyšlápli na Trenčianský hrad. I přes velké horko byl výhled na okolí Trenčína velkolepý!

Poslední den jsme navštívili Moravské sklárny v Květné, kde vyrábějí sklo tradičním ručním způsobem. Tady stojí za zmínku, že sklářské řemeslo postupně mizí a nemá žádné mladé pokračovatele. Za příjemnou atmosféru během exkurze jsme dostali drobný skleněný suvenýr.

Chtěla bych pochválit všechny studenty, kteří s námi tři dny putovali, za vzorné chování, dochvilnost a slušnost a také panu řidiči Františku Šťastnému za perfektní dopravní servis.

A všechny studenty zvu na červnový kurz 2020, který se bude odehrávat v Rakousku.

 Mgr. Blanka Nezdařilová